Cum a fost la prima ediție BUZZCamp Constanța !


Evenimentul BUZZ!Camp al celor de la Inspire Group a ajuns la a 11-a ediție, însă în orașul Constanța a avut loc prima ediție a acestuia.

În jurul orei 10:00, în una din sălile de conferințe ale Hotelului Ibis ne-am adunat cu mic cu mare pentru o sesiune de inspirație vocațională și profesională. Studenți, bloggeri, speakeri și organizatori, toți eram la fața locului pentru a afla povești personale ale unor oameni aflați pe un drum al succesului sau pentru a ne găsi o inspirație în vorbele unor oameni aflați la o etapă mai înaltă decât majoritatea din noi. Nu eram mai mult de 100 de persoane. În afară de mine și Alexandru, bloggerii oficiali ai evenimentului, se mai afla și Nelida Mustafa dar și Zetu Harry.

Primul speaker a fost redat în BsPlayer, adică ne-a fost prezentat printr-un interviu video. Este vorba de George Ivașcu, unul din ambasadorii BUZZ!Camp. Deși îl vedeam proiectat pe o pânză, puteam simți energia sa pozitivă atunci când discuta despre Entuziasmul și Încrederea de sine pe care trebuie să și-o dezvolte oricine cât și despre conceptul de a-ți rezerva o oră pe zi pentru tabieturile tale, pentru plăcerile tale cele mai simple. Spunea în interviu de asemenea că viața este ca linia unui EKG din salonul medical.


Adică viața este ceva continuu, cu suișuri și coborâșuri iar dacă ne complacem într-o situație, dacă ne oprim într-un obicei, într-o carieră statică și aparent sigură, linia va fi constantă și va exprima...sfârșitul. Mi-a plăcut comparația!

Sabina Popârlan e cea care a deschis sesiunea, prezentând scurt evenimentul și invitații. Aceasta este Marketing & Communication Manager la Inspire Group. Ne-a luat tare de la început, ca la școală, insistând să spunem un "bună ziua" în cor, căutând să ne pornească pofta de comunicare probabil. La sfârșit ne-a mulțumit de participare și ne-a urat succes în viitoarele noastre alegeri profesionale.


După interviul video, a urmat în program prezentarea lui Cornel Marcu, Vice-Președinte Resurse Umane la JCI Constanța și Trainer NLP la Mind Evolution. A vorbit apt despre dezvoltarea personală și despre lipsa modelelor corecte în viața tinerilor. A dezbătut de asemenea subiectul a 3 metode de învățare ce presupun Modelarea, faza de Încercare și Eroare și Ascultarea. Modelarea presupune capacitatea noastră de a imita anumiți oameni însă trebuie să alegem un model potrivit nouă, nu orice model eficient ce poate doar ne-ar obosi și dezechilibra vocațional. Încercarea și Eroarea reprezintă partea practică de a face acel pas către ceea ce vrem sau ceea ce credem că vrem. Poate greșim dar...e uman. Trebuie totuși să încercăm unele lucruri. Avem de învățat din multe experiențe. Să ascultăm e necesar în mod logic. Sunt multe informații ce trebuie luate în calcul iar noi trebuie să devenim deschiși. Morala prezentării sale sau morala principală este să ieșim în evidență, să ne expunem, să mișcăm! Pare simplu dar mulți chiar nu o fac, rămânând blocați doar la statutul de filosof și om mult prea îngândurat sau temător.

A doua prezentare a aparținut Ramonei Leonida, fostă Project Manager la AIESEC și fondator website Evenimente Constanța. Ne-a arătat câteva poze de la varii evenimente la care a participat și ne-a povestit modest despre propria sa experiență pe drumul acesta al antreprenoriatului și a descoperirii de sine.


Ultima prezentare a venit în forță cu un nume greu feminin în economia națională, respectiv Ioana Enache, fostă forță din spatele brand-ului Sensiblu, Țara lui Andrei (și multe altele) și actual Director al companiei Amway România. A fost cea mai energică dintre cei de față, dezbătând posibilitatea unei afaceri proprii "fără capital" investit (cum spune prezentarea Powerpoint a dânsei) însă pe mine nu m-a convins. Căci până la urmă mă costă 109 lei să intru în program iar apoi mai trebuie să cumpăr și marfă. De acolo înainte, Dumnezeu cu mila! Adică trebuie să mă descurc și să muncesc mult dacă vreau să fac bani mulți. Am auzit de multe ori acest îndemn și nu mă prinde. Dar...treaba pare să meargă iar Amway a fost premiată nu acum mult timp ca fiind cea mai bună companie de Vânzări Directe din România. Mult succes în continuare!

A urmat apoi pauza de cafea, unde am fost serviți de asemenea cu minipateuri cu ciuperci (noile mele minipateuri preferate), saleuri...dar și veterana...Eugenia!

A urmat un Workshop LIDL la care nu am participat și despre care va scrie cel mai probabil colegul meu, Alexandru. Au participat studenții iar noi nu prea aveam voie să ne băgăm nasul în secretele lor comerciale așa că nu i-am onorat cu prezența! Doar Nelida și Zetu au participat aici. Din câte am înțeles, în cadrul acestui Workshop s-au simulat interviurile ținute într-o astfel de companie, s-au discutat cerințele pentru varii job-uri specifice LIDL dar s-a și oferit posibilitatea de angajare pe loc a studenților prezenți iar la sfârșit s-a organizat o tombolă cu premii. O să revin cu un Update pe tema acestui subiect căci sunt curios și eu de acest Workshop.

[Update] LIDL spune după cum urmează:

În a doua parte a evenimentului Buzz Camp, compania Lidl le-a dat intalnire participantilor la o sesiune de Consiliere in Cariera, completata de prezentarea companiei si oportunitatile de angajare. Compania investeste in oameni prin programe de dezvoltare, precum Management Trainee si Duales Studium efectuat in Germania. De asemenea, tinerii studenti care vor sa experimenteze, inca de pe bancile facultatii, mediul de lucrul intr-o companie multinationala, pot depune un CV direct in magazinele Lidl din judetul Constanta pentru unul din posturile sezoniere, cel de Vanzator.
Între timp, în altă sală, am participat la o discuție restrânsă pe teme locale și nu numai. Pe lângă sus-menționata Ramona Leonida, am avut plăcerea de a-l cunoaște pe Bogdan Moșescu, Președinte ELSA Constanța dar am avut plăcerea de a discuta mai mult și cu Alexandra Nica, PR Coordinator la Inspire Group și organizator TEDx București.

Alexandra este o persoană minunată și mi-a făcut plăcere să colaborez cu ea. A promis că mai revine în Constanța și că va face un eveniment și mai complex ca acesta. Aș vorbi mult mai mult despre aceasta dar mă mulțumesc momentan să-mi arăt marea mulțumire față de ea și prezența ei la acest eveniment.

Bogdan este un băiat/bărbat elegant și apt în discuții pe diverse teme. În micul nostru cerc, eu și el am dezbătut varii subiecte, acaparând atenția celor din jur. ELSA înseamnă European Law Students' Association (Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept) și are ca obiectiv căutarea și promovarea oportunităților pentru studenții la Drept, insistarea în fața dialogului critic și a cooperării stiințifice cât și alte etape specifice ce pot fi găsite pe website-ul lor oficial local.

Această parte finală m-a mulțumit cel mai mult. Probabil în mare parte pentru că mi-a oferit ocazia să mă exprim pe diverse teme dar și pentru că a fost un dialog inteligent, deschis și prietenos. Mă bucur că am stat până la final și pentru că am gustat această "cireașă de pe tort". O să mă prezint și data viitoare la evenimentele locale ale celor de la Inspire Group și sper să iasă un eveniment și mai mare cu un public și mai numeros, unde să se discute cât mai activ pe diverse teme locale!

Pozele din articol aparțin Nelidei Mustafa. Alte informații și poze veți găsi pe blogul lui Alexandru Busuioc.

Etichete: , ,